Ryba to też mięso, ale w psiej diecie otacza je dużo przesądów. Jedni piszą podawać, inni, że nie są potrzebne w diecie. Niestety, faktem jest to, że ryby żyjące w akwenach są bardzo zanieczyszczone, co wpływa na jakoś ryb. Wystarczy poczytać o łososiach hodowlanych, którym podawane są antybiotyki. Sytuacja powoli się zmienia i można znaleźć ryby z pewnego źródła.
Na co zwrócić uwagę wybierając ryby? Czy warto ryby wdrożyć do menu psa i kota?
Moja odpowiedź brzmi. TAK.
Ryby zawierają kwasy omega 3EPA i DHA oraz są bogate w jod, który wspiera tarczycę. Selen oraz witamina D w dużej ilości !!
Pamiętajmy, aby ryby były tylko dodatkiem w diecie.
SUROWE CZY GOTOWANE?
Surowe również można podawać, ale trzeba usunąć wnętrzności i ości.
W końcu my ludzie również jadamy sushi. Jeżeli podajemy surowe musimy zwrócić uwagę na ryby, zawierające tiamizinę i troix- tlenek trójmetyloaminy. Tiamizyna niszczy tiaminę, czyli witaminę B1 obecną w posiłku, który spożywa pies np. mintaj i morszczuk. Te ryby powinny być podawane tylko ugotowane. Z ryb podawanych na surowo możemy podawać:
– łososia
– doradę
– pstrąga
– dorsza
– tuńczyka
– sole
– flądrę
Przykładowe wartości ryby łosoś w 100g
Wartość energetyczna 202 kcal
Białko 19,9g
Tłuszcz:13,6g
węglowodany:0g
Witamina A:41ug
Witamina D:13ug
PODSUMOWANIE:
Gotowane ryby polecam jak najbardziej, w szczególności na parze. Pamiętajmy tylko, aby ryby były dodatkiem w diecie.
Comments